maandag, 10 augustus 2020

Diabetische voet.

De diabetische voet   

Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een stofwisselingstoornis waarbij de alvleesklier te weinig of helemaal geen insuline aanmaakt. Het is een ziekte die niet kan worden genezen. Diabetes kan meestal goed worden behandeld. Zo normaliseren mensen met diabetes hun bloedglucosewaarde door insuline te spuiten of medicijnen te nemen. Daarnaast is de combinatie met een dieet, lichaamsbeweging en een regelmatig leven noodzakelijk.

Ondanks een goede behandeling en een goed gereguleerd leven kunnen er toch allerlei complicaties ontstaan. Een veel voorkomende complicatie waar ik als pedicure mee te maken kan krijgen is de diabetische voet. Een diabetische voet omvat een verscheidenheid aan voetproblemen en ontstaat door neuropathie (zenuwbeschadiging), macro-angiopathie (aandoeningen van de grote bloedvaten) en limited joint moblity (beperkte gewrichtsbeweeglijkheid). Ook een combinatie hiervan is mogelijk.

Hoewel ik als pedicure geen ernstige voetproblemen mag behandelen, is het wel van essentieel belang om elke (potentiële) aandoening te herkennen en hierop adequaat te reageren. Belangrijke onderdelen van deze preventieve taak zijn de screening op risicofactoren, het zorgvuldig behandelen van kwetsbare voeten en het voortdurend voorlichten en adviseren van cliënten.  De pedicure met de aantekening diabetische voet heeft de mogelijkheid de behandeling van de cliënt door bepaalde zorgverzekeraars te laten vergoeden.

Adviezen voor voetverzorging diabetische voet

-          Bekijk of betast de voeten dagelijks of laat dat door een huisgenoot doen. Gebruik eventueel een spiegeltje.

-          Neem bij afwijkingen direct contact op met uw huisarts

-          Laat blaren, kloven, schrammen, wondjes (ook tussen de tenen), verkleuringen van de huid en dergelijke meteen behandelen.

-          Was uw voeten dagelijks met lauw water. Test de temperatuur van het water eerst met uw hand of elleboog of nog beter, meet de temperatuur.

-          Neem nooit voetbaden, dit maakt de huid extra kwetsbaar door verweking

-          Droog uw voeten altijd goed af zonder krachtig te wrijven. Dep ook de ruimte tussen de tenen.

-          Gebruik nooit een hete kruik of elektrische deken om uw voeten te verwarmen (liever thermosokken)

-          Gebruik voor wondverzorging altijd huidvriendelijke middelen zoals steriel gaas en /of luchtdoorlatend  hechtpleister (hyperallergeen)

Adviezen bij het lopen en bewegen

-          Doe geregeld voetgymnastiek, dit bevordert de gezonde bloeddoorstroming

-          Loop niet op blote voeten (of kousen) thuis of buiten

-          Loop niet te lang achter elkaar. Houdt voldoende rustpauzes en inspecteer na een wandeling de voeten

-          Loop met kleine passen. U hoeft uw voet dan minder af te wikkelen en de voorvoet en de hiel worden minder belast.

-          Ga bij voorkeur zo min mogelijk zitten met uw benen over elkaar en leg uw hielen niet op een bankje

-          Controleer voordat u uw schoenen aandoet de binnenkant van de schoen op steentjes, uitstekende spijkers en hard geworden naden.

origineel kado?

  • origineel kado?

    wilt u een origeneel kado geven? denk dan aan een pedicurebehandeling bij Petra's pedicure praktijk. Als u contact met mij opneemt kunnen we de mogeljkheid bespreken.